Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Tavara

Tärkeä tavarani kulkee aina mukanani. 

Vuosien aikana sitä on rakastettu, hellitty, tutkittu, piilotettu, hävetty, käpälöity, kommentoitu, kehuttu, manipuloitu ja kokoon kursittu. Se on yhtä aikaa voimallinen ja väkevä, haavoittuva ja herkkä. Se on tuottanut iloa ja nautintoa, pettymystä ja kipua. Sitä on kaivattu ja kavahdettu. Siitä on taisteltu ja se on hylätty.

Magiaa

Joskus on väitetty, että tavara olisi tehty hauen tai karhun kidasta ja ketun kielestä, mutta sen lihana olisi teeren tai pyyn liha. No sen voin varmuudella sanoa, että minun tavarani ei ainakaan ole näistä materiaaleista.

Vanha kansa ohjeisti käyttämään tavaraa tarkoin ja harkitusti. Sen avulla voitiin tehdä esimerkiksi maaginen suojaus, jota kutsuttiin harakoimiseksi. Kerrottiin myös, että tavaraa voisi käyttää jopa karhun karkottamiseen. Jos tavaraa vilauttaisi karhulle, se pakenisi heikompana. Tavaraa onkin käytetty karjan suojelemiseen metsän pedoilta – sen tietää vanha kansa – vaan enpä tiedä tohtisinko koettaa.

Ristiriitoja

Tiedän, että kertomaani tavaraan suhtaudutaan ristiriitaisesti, sitä toisaalta ihaillaan ja toisaalta arvostellaan. Tavaraa voisi käyttää tulonlähteenä ja siihen liittyy myös useita erilaisia tarpeellisia koulutuksia ja ammatteja, se on siis tärkeä elinkeinoelämänkin kannalta. Se herättää tunteita ja sanotaan, että jotkut ajattelevat sitä kaiken aikaa. Sen vuoksi tehdään jopa rikoksia.

Itselleni tavarasta on rahallisesti ollut vain kuluja, ja tavarani on työllistänyt lähinnä tavaran tarkastamiseen erikoistuneita asiantuntijoita, mutta sentään hyvään hintaan. Tavaraani on pitänyt yhdessä vaiheessa elämääni ammattilaisen toimesta parsia, kun se on ollut niin sanotusti ihan päreinä, mutta muutoin olen pärjännyt sen kanssa ilman sen kummempia murheita. 

Tärkeä, mutta vaiettu

Kaikki hienoimmat asiat elämässäni liittyvät joka tapauksessa tavalla tai toisella tavaraan. Valtavasti muistoja, tärkeitä kasvukipuja ja hyppyjä tuntemattomaan, ihmisiä, iloja ja elämän mullistaneita hetkiä. Siksi on ehkä yllättävää, että tavarasta ei silti yleensä puhuta, kuin aivan läheisimpien ystävien kesken ja harvakseltaan silloinkaan. Eipä silti, etteikö siitä voisi puhua. Se ei vain ole ajatuksissani ykkösenä, eikä edes kakkosena. Ehkäpä nuorempana oli toisin, en muista.

Nuorempana tavarasta tuli stressattuakin: Onko se sellainen kuin pitää, tarpeeksi hyvä, kelvollinen? Joskus olen sen ulkonäköä fiksaillut enemmänkin, nykyään riittää perussiisti yleisilme, kun eihän sitä juuri kukaan koskaan edes näe. Oikeastaan en koko tavaraa enää niin ajattele, se kulkee mukanani ja muistuttaa säännöllisesti kuukausien kulumisesta. Asiantuntija on arvioinut sen olevan erinomaisessa toimintakunnossa ja se riittää. Minä vain käyttelen sitä. 

Yhteyksiä yliluonnolliseen

Aikoinaan, kun suomalaiset uskoivat maailman jakautuvan yliseen ja aliseen, ja ihmisten elävän siinä välissä, tavaran kautta ajateltiin olevan yhteys kuolleiden maailmaan. Vielä merkityksellisempää oli tavaran kautta syntyvä yhteys elämän luomiseen. Juuri elämän luomiseen liittyvätkin vaikuttavimmat, liikuttavimmat ja hienoimmat kokemukseni tavarasta. Olen niin kiitollinen, että olen saanut ne kokea. Se ei ole ollut itsestäänselvyys.

Sanoisin, että minulla on hyvä suhde tavaraani. Olen saanut sen vuoksi niin paljon, että pärjään niillä kokemuksilla vaikka loppuelämäni. Kaikki mahdollinen sen päälle tuleva on vain plussaa. Ja vaikka tavarasta olisi tulevaisuudessa iloa vain itselleni, en ainakaan kaipaile niitä aikoja, kun vanhemmat äijät huutelivat vitsikkäinä, olisiko tavaraa tarjolla ja millä hinnalla sitä irtoaisi. 

***

Lähteitä:

Apo, Satu. Naisen väki. Tutkimuksia suomalaisten kansanomaisesta kulttuurista ja ajattelusta. Hanki ja jää 1995.

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000003513687.html

https://www.aamulehti.fi/ihmiset/art-2000007250941.html

Kuva: Pixabay

Advertisement

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: